Biodiversitetsrådets anbefalinger i kort form 

Har du ikke tid til at læse hele Årsrapport 2023? Så kan du finde en kortere version her.

Nu kan en sammenfatning af Biodiversitetsrådets Årsrapport 2023 hentes online her på hjemmesiden. 

Biodiversitetsrådets Årsrapport 2023 præsenterer en række anbefalinger til, hvordan vi i Danmark kan vende tilbagegang til fremgang for biodiversiteten.  

Nu kan en sammenfatning af rapporten hentes her.  

Sammenfatningen giver blandt andet indblik i Biodiversitetsrådets vurdering af biodiversiteten i Danmark, rådets anbefalinger samt forslag til konkrete virkemidler, der kan bidrage til at fremme biodiversiteten. 

Biodiversitetsrådet anbefaler en dansk biodiversitetslov 

 Biodiversitetsrådet anbefaler først og fremmest en dansk biodiversitetslov, der kan fastsætte mål og rammer for Danmarks biodiversitetsindsats.  

Loven skal bidrage til at vende tabet af biodiversitet til fremgang og skabe robuste økosystemer i Danmark. 

Biodiversitetsrådet anbefaler, at der i loven fastsættes mål og delmål frem mod 2030 og 2050, der er i overensstemmelse med de mål, der er bestemt i EU og FN, og som Danmark er forpligtet til at bidrage til. 

Biodiversitetsloven skal være forpligtende for regeringen, og der skal løbende følges op på, hvordan det går med at nå målene, og om nye tiltag er nødvendige. 

Biodiversitetsrådets forslag til mål for biodiversitet 

Biodiversitetsrådets forslag skal ses som et forskningsbaseret oplæg til den politiske diskussion om konkrete nationale mål og delmål i en lov om biodiversitet. 

Biodiversitetsrådet foreslår: 

  • I 2030 skal grundbetingelserne for at vende tabet af biodiversitet til fremgang i Danmark være sikret.  
  • I 2050 skal alle økosystemer i Danmark være genoprettede – herunder deres økologiske integritet, modstandsdygtighed og funktionelle sammenhæng – og i videst muligt omfang have opnået deres fulde biodiversitetspotentiale.  

Sammenhængende beskyttede områder og bred repræsentation af biodiversiteten 

Kernen i biodiversitetsindsatsen bør være at sikre store sammenhængende beskyttede områder, der repræsentativt dækker biodiversiteten i Danmark. Samtidig skal den økologiske integritet i områderne genoprettes. Det betyder blandt andet, at presfaktorer, for eksempel forurening med næringsstoffer, skal reduceres. 

Biodiversitetsrådet foreslår også en række virkemidler, der kan bidrage til at vende tabet af biodiversitet til fremgang. Et samlet virkemiddelkatalog for biodiversitet vil kunne kvalificere og understøtte prioriteringen af de virkemidler, der samlet set og med størst sikkerhed kan bidrage til at opfylde mål og delmål i en dansk biodiversitetslov. 

Blandt de undersøgte virkemidler er: 

  • Etablering af naturnationalparker 
  • Udlægning af urørt skov 
  • Genopretning af ådale 

Læs mere i sammenfatningen af Årsrapport 2023 her eller hent hele rapporten her

Læs sammenfatningen herLæs Årsrapport 2023 her