Fokus på biodiversitet og vandmiljø er den billigste vej til at nå klimamål 

Klimarådets seneste rapport fremhæver nødvendigheden af at tænke biodiversitet ind i alle indsatser på det grønne område. Men der skal handles hurtigt, og Biodiversitetsrådet står klar til at bidrage

Klimarådet har netop udgivet en vigtig rapport om Danmarks fremtidige arealanvendelse, der viser, at tiltag for mere biodiversitet og bedre vandmiljø vil medføre markante klimagevinster. Klimarådet anbefaler derfor politikerne at samtænke Danmarks grønne mål i de kommende år.

Forperson i Biodiversitetsrådet, Signe Normand, hilser Klimarådets anbefaling velkommen:  

“Rapporten viser først og fremmest, at vi skal tænke biodiversitet ind i alle indsatser på det grønne område. Hvis vi tager udgangspunkt i biodiversitet og vandmiljø, når vi planlægger hvordan vi bruger pladsen i Danmark, så får vi både mere og bedre plads til biodiversiteten, rent vand ved vores kyster og store klimagevinster,” siger hun.

Rapporten fra Klimarådet viser også, at der ikke er nogen modsætning mellem hensynet til biodiversitet og til klima.

“Når vi tænker biodiversitet ind på 30 % af Danmarks areal, som er det EU har som mål at beskytte, gør det en stor positiv forskel for klimaet. Der er stadig 70 % tilbage til f.eks. fødevareproduktion, opstilling af vindmøller og andre samfundsinteresser,” siger Signe Normand.

Snarlig handling er vigtig

Klimarådet understreger i deres rapport, at en hurtig og koordineret implementering af indsatserne er vigtig for at opnå størst mulig synergi og omkostningseffektivitet mellem de forskellige politikområder.

“Vi er i Biodiversitetsrådet enige i, at det er vigtigt at handle hurtigt, og især biodiversiteten har akut behov for beskyttelse og genopretning. Rapporten peger også på, at hvis vi skal have alle de gode effekter og holde omkostningerne nede, så skal vi i gang med det samme,” understreger Signe Normand.

På linje med dette anbefaler Biodiversitetsrådet, at indsatser som skovrejsning og udtagning af lavbundsjorde planlægges med biodiversitet som hovedformål, og at regeringen sikrer, at planlægningen sker hurtigt, så de nødvendige arealer på tværs af Danmarks reserveres til biodiversitet.

Biodiversitetsrådet har bidraget til Klimarådets nye arealanalyse med en første vurdering af hvilke arealer, der har størst biodiversitetspotentiale, og dermed med fordel kan omlægges til natur. Vi står selvfølgelig klar til at bidrage yderligere med en samlet plan for arealanvendelse med fokus på biodiversitet og vandmiljø.

“Vi står i Biodiversitetsrådet klar til at bidrage yderligere, og har grundlaget til at levere en samlet plan for arealanvendelse i Danmark. Udarbejdelse af en sådan plan kræver stor viden om biodiversiteten i Danmark - både på land og i vand,” slutter Signe Normand.

Pressekontakt

Pressen kan kontakte Professor Signe Normand, forperson Biodiversitetsrådet, på (+45) 93 52 28 75 for yderligere information og citater